Rabu, 1 April 2015

PAU ROS GEBU DAN LEMBUT

       Salam smua.. kali ini bonda bawakn resepi yg brbunga2 utk suami tercinta.. last mkn dgn baby luqman jgk.. walid n abg habib riadah ari ni, lewat plak balik.. xpe bonda dah simpan utk diorg..

       Jom kite mulakn.. resepi ni bonda ambil dri dari satu blog yg bonda baca2.. boleh la cecuba2 Sumber:Noreen

Bahan-bahan (10 biji).. boleh la utk minum petang  :-

* 250gm tepung pau atau tepung gandum (bg bonda, mana2 pn xpe)
* 3gm (1 tsp) yis
* 2gm (1/2 tsp) baking powder (kta afifah adik ipar bonda, powder yg dlm tin tu elok)
* 50gm (4 tbsp) gula castor
* 20gm (1 tbsp) lem
* 2gm (1 tsp) bread softener-optional klu tak dak pun pau masih lg gebu & lembut
* 1/2 cawan air suam (yg ni bonda xpasti.. tambah la air sampai doh elok diuli)
* sedikit pewarna...

Inti secukupnya (sesuai selera) xde inti pon xpe.. jaga kesihatan hehehe..

Ok badan dah ade boleh la mula buat...cara-caranya :-

  1. Satukan tepung, yis,baking powder, gula dan bread softener ke dalam mangkuk adunan
  2. Ulikan sebati dengan memasukkan air sedikit demi sedikit.. jgn byk sgt.. sukat dulu utk 1/2 cawan... nnt klu nk tmbah2 ikut la ye.. sedikit pwarna ye..
  3. Masukkan lemak sayuran dan ulikan lagi sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan.
  4. Jika..  ingat ye jika jika jika menggunakan breadmaker masukkan semua bahan mengikut turutan air suam-yis-tepung-baking powder-gula-bread softener-lemak sayuran
  5. Kemudian pilih menu doh (tidak perlu menunggu sehingga doh siap selama 1 1/2 jam cukup sekadar 10 minit atau sehingga doh sebati... jgn lupa letak perwarna ye..
  6. Setelah itu bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm dan bentukkan menjadi bulat.
  7. Ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti yang disukai dan tutup la dgn corak bunga ros.. bentukkn pau tu.. klu ade wrna hijau kan comei....mei mei.. Lakukan sehingga habis.
  8. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 minit atau 1 jam.
  9. Sementara itu panaskan kukusan dan pastikan setelah air mendidih barulah dimasukkan pau-pau cantik2 tu...kukuskanlah selama 10 minit.

Tiada ulasan: